Zuby by měly být vizitkou každého člověka. Chceme-li zlepšit jejich kvalitu, musíme začít změnou výživy a vyčištěním orgánů, které se zdravím zubů souvisí, a to jsou zejména ledviny a střeva.
Již v dětství péčí o mléčný chrup je vytvářen základ pro kvalitní chrup trvalý. Základem péče je přísun dostatečného množství kvalitního přírodního zdroje vitamínu D a vápníku. Zuby nestačí pouze čistit tou nejlepší zubní pastou. Pro zdraví zubů je nezbytně nutné udržovat ve zdraví celý organismus.
Odstraňování zbytků potravy včetně mikrobiálního plaku je i prevencí vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. Plak je měkký povlak na zubech, který obsahuje bakterie. Po jídle se plak okyselí a rozpouští zubní sklovinu. Pokud je poškozena větší část skloviny, povrch zubu se prolomí a vzniká zubní kaz. V pokročilém stadiu zubní kaz proniká do dřeňové dutiny zubu a působí zde zánět, bolest. Zánět dásní rovněž vzniká působením plaku, což se projeví zarudnutím, bolestí, otokem a především krvácením. Pokud plak není odstraněn, mineralizuje a vzniká zubní kámen.
Při zánětu závěsného aparátu (parodontitis) měkká tkáň kolem zubu zduří, vlákna závěsného aparátu ztrácejí pevnost, trhají se a oddělují se od zubu, zub se uvolňuje a je jen otázkou času, kdy začne ubývat i kost.
Ke zdravému vývoji zubů a kostí i k zachování jejich dobrého stavu jsou zapotřebí především minerály, hlavně vápník, fosfor, hořčík, fluor a další. Zvýšené nároky na tyto elementy jsou v zátěžových obdobích, tj. v graviditě, laktaci, dospívání, nemoci, při různých dietách.