Jsi tím co jíš. Potrava nám dodává jak energii k životu, tak i materiál ke stavbě a údržbě našeho těla. Potrava by měla obsahovat všechny základní energetické zdroje i surový materiál, který tělo potřebuje. S potravou také přichází do těla vitamíny, chemické látky, které si tělo neumí vyrobit samo.
Celková délka trávicího ústrojí je asi 9m. Trávicí soustava za den vyprodukuje kolem 7 litrů tekutin (1,5 l slin, 1 l žluči, 1,5 l šťávy slinivky břišní a 3 l střevní šťávy).
V souvislosti se zdravím se často se hovoří o tlustém střevě (1,5m) kde se trávenina, již bez živin, zbaví vody, zahustí a může zde zůstat až 14 hodin. Hlavní součástí stolice je nestránvená vláknina a až 30% hmotnosti stolice tvoří bakterie. Pokud potrava zůstane déle, mohou se zde množit škodlivé bakterie a dochází ke zpětné otravě organismu.
Klíčem ke správné funkci trávicího ústrojí je čistota a neporušenost stěn trávicí soustavy, správná střevní mikroflóra a plynulý průchod potravy.